Page 92 - Sabina Žnidaršič Žagar, Ženski pa so vzrasle svetlejše dolžnosti nego kuhati in prati ... Digitalna knjižnica, Compendia 1
P. 92
Ženski pa so vzrasle svetlejše dolžnosti ...
vina Purgar.49 Pouk je trajal eno leto. Sprejemali so dekleta, ki so dopol-
nila vsakj šestnajst let, ki so znala pisati, brati in računati, ki so lahko pre-
dložila zdravniško spričevalo, da so zdrava, katerih starši ali varuhi so se
pisno obvezali, da bodo plačevali šolnino, in tista dekleta, ki so se zave-
zala, »da bodo natančno in vestno izvrševala vsa dela, ki se jim nalože, ter
da se bodo ravnaae strogo po hišnem redu«.50 Število učenk posameznega
tečaja je bilo omejeno na dvanajst. Vse so morale med šolanjem prebivati
v internatu. Predmetnik je bil razdeljen na teoretični in praktični pouk;
teoretični pouk je obsegal:
Verouk (2 uri na teden).
Vzgojeslovje. Pogoji za ugoden telesni in duševni razvoj otroka.
Temelji dobre vzgoje (1 uro na teden).
Spisje. Pisanje pisem in gospodarskih spisov (2 uri na teden).
Računstvo. Štirje glavni računski načini s celimi števili, z navadni-
mi in desetinskimi drobci. Metrska mera in uteži. Vaje v računanju
na pamet (2 uri na teden).
Gospodinjstvo. Kurjava in kurivo, svečava (razstvetljava), voda,
tolšča (mast) in olje, moka, kruh in peka, zelenjava, dišave, gobe,
90 sadje, sadni sokovi, kis, sol, med in vosek, hranjenje jajc, klanje, iz-
delovanje klobas, soljenje in prekajanje, hranjenje mesa, jedilni-
ca (shramba), pripravljanje jedil. Izdelovanje, varovanje in hranje-
nje perila, ravnanje z obleko. Izdelovanje obleke. Pranje in snovi, ki
so pri pranju potrebne. Sušenje, valjanje, škrobljenje in likanje (4 ure
na teden).
Mlekarstvo. Ravnanje z mlekom, izdelovanje surovega masla in sira
(2 uri na teden).
Gospodinjsko knjigovodstvo. Beležke, potrebne v gospodinjstvu in
mlekarstvu, mlečni zapisnik, zapisnik za živino, proračun (1 ura na
teden).
49 Po mnenju sodobnikov je bila Lidvina tudi najzaslužnejša, da se je šola prijela in da je postala ena naj-
boljših tovrstnih kmetijsko-gospodinjskih šol tudi znotraj kasnejše prve Jugoslavije. Lidvina je šolo vo-
dila celih šestnajst let. Prav zaradi uspehov s to šolo je bila kasneje izvoljena za vrhovno prednico kon-
gregacije Šolskih sester. Leta 1911 je Lidvina izdala tudi učno knjigo Gospodinjstvo z navodili za različna
gospodinjska opravila. V zborniku Slovenska žena, ki je izšel leta 1926, se njenega dela spominjajo tako:
»S. M. Lidvina Purgarjeva je bila požrtvovalna žena, ki je precejšnjo dobo svojega življenja posvetila vzgoji
kmetskih deklet v umne gospodinje, dobre matere in žene.« E. Peče, n. d., 243.
50 Gospodinjska šola c. kr. kmetijske družbe kranjske v Ljubljani, Slovenski narod (1898), 24. september.
DIGITALNA KNJIŽNICA
ZBIRKA COMPENDIA
vina Purgar.49 Pouk je trajal eno leto. Sprejemali so dekleta, ki so dopol-
nila vsakj šestnajst let, ki so znala pisati, brati in računati, ki so lahko pre-
dložila zdravniško spričevalo, da so zdrava, katerih starši ali varuhi so se
pisno obvezali, da bodo plačevali šolnino, in tista dekleta, ki so se zave-
zala, »da bodo natančno in vestno izvrševala vsa dela, ki se jim nalože, ter
da se bodo ravnaae strogo po hišnem redu«.50 Število učenk posameznega
tečaja je bilo omejeno na dvanajst. Vse so morale med šolanjem prebivati
v internatu. Predmetnik je bil razdeljen na teoretični in praktični pouk;
teoretični pouk je obsegal:
Verouk (2 uri na teden).
Vzgojeslovje. Pogoji za ugoden telesni in duševni razvoj otroka.
Temelji dobre vzgoje (1 uro na teden).
Spisje. Pisanje pisem in gospodarskih spisov (2 uri na teden).
Računstvo. Štirje glavni računski načini s celimi števili, z navadni-
mi in desetinskimi drobci. Metrska mera in uteži. Vaje v računanju
na pamet (2 uri na teden).
Gospodinjstvo. Kurjava in kurivo, svečava (razstvetljava), voda,
tolšča (mast) in olje, moka, kruh in peka, zelenjava, dišave, gobe,
90 sadje, sadni sokovi, kis, sol, med in vosek, hranjenje jajc, klanje, iz-
delovanje klobas, soljenje in prekajanje, hranjenje mesa, jedilni-
ca (shramba), pripravljanje jedil. Izdelovanje, varovanje in hranje-
nje perila, ravnanje z obleko. Izdelovanje obleke. Pranje in snovi, ki
so pri pranju potrebne. Sušenje, valjanje, škrobljenje in likanje (4 ure
na teden).
Mlekarstvo. Ravnanje z mlekom, izdelovanje surovega masla in sira
(2 uri na teden).
Gospodinjsko knjigovodstvo. Beležke, potrebne v gospodinjstvu in
mlekarstvu, mlečni zapisnik, zapisnik za živino, proračun (1 ura na
teden).
49 Po mnenju sodobnikov je bila Lidvina tudi najzaslužnejša, da se je šola prijela in da je postala ena naj-
boljših tovrstnih kmetijsko-gospodinjskih šol tudi znotraj kasnejše prve Jugoslavije. Lidvina je šolo vo-
dila celih šestnajst let. Prav zaradi uspehov s to šolo je bila kasneje izvoljena za vrhovno prednico kon-
gregacije Šolskih sester. Leta 1911 je Lidvina izdala tudi učno knjigo Gospodinjstvo z navodili za različna
gospodinjska opravila. V zborniku Slovenska žena, ki je izšel leta 1926, se njenega dela spominjajo tako:
»S. M. Lidvina Purgarjeva je bila požrtvovalna žena, ki je precejšnjo dobo svojega življenja posvetila vzgoji
kmetskih deklet v umne gospodinje, dobre matere in žene.« E. Peče, n. d., 243.
50 Gospodinjska šola c. kr. kmetijske družbe kranjske v Ljubljani, Slovenski narod (1898), 24. september.
DIGITALNA KNJIŽNICA
ZBIRKA COMPENDIA