Page 162 - Igor Ž. Žagar, Jezikanja. Druga, jubilejno-pomladanska izdaja. Digitalna knjižnica, Documenta 1
P. 162
em: je s »slovenskimi kokošmi« morda tako kot s slo-
venskimi gorami, rekami, jezeri in morjem? So »slovenske
kokoši« slovenske zato, ker se nahajajo oz. so bile vzrejene
v Sloveniji? Nisem povsem prepričan, da je tako: tudi t. i.
domače kokoši so bile vzrejene v Sloveniji, pa rejci ne pou-
darjajo njihove nacionalne pripadnosti. Povrhu pa je speci-
fika slovenskih gora, rek, jezer in morja prav v tem, da jih je
mogoče najti le v Sloveniji – v Franciji, na primer, ali v Ita-
liji imajo pač druge in drugačne reke, gore, jezera in morja
–, slovenske ku re pa so na las podobne avstrijskim, italijan-
skim, francoskim ali angleškim. V čem je torej njihova Slo-
venskost: v tem, da so jih vzredile slovenske roke, ali pa mor-
da v tem, da so zobale zrnje s slovenske grude? Bojim se, da
ne v prvem ne v drugem. Poleti 1991 je namreč ena od lju-
bljanskih izpostav Demosa organizirala »vrtno zabavo«, na
kateri je postregla s »slovenskimi specialitetami na žaru«
(tako je vsaj obljubljal plakat, ki je na zabavo vabil). Radove-
dnost mi seveda ni dala miru, pa sem se povabil na zabavo,
da bi si ogledal te »slovenske specialitete na žaru«. Prizna-
ti moram, da sem bil malce presenečen: »slovenskespeciali-
tete na žaru« so bili namreč čevapčiči in pleskavice, specia-
litete torej, ki so še do nedavnega veljale za srbske. Jim Slo-
venskost podeljuje dejstvo, da so jih umesile slovenske roke
(roke Slovenca?), iz slovenskega mesa (mesa slovenskih živa-
li?)? Res, bil sem malce zmeden, a upanja, da mi bo končno
le uspelo izluščiti to skrivnostno, vseprisotno, in vendar ne-
ulovljivo bitnost, še nisem izgubil. Vse do pred tednom ali
dvema, ko sem veni od ljubljanskih veleblagovnic naletel na
sir z imenom Doret, ki ga izdeluje AMF-Südwestmilch iz
Avstrije. Pa kaj, boste rekli. Nič, razen da se je na njem belila
drobna nalepka, na kateri je pisalo, »poltrdi sir iz slovenske-
ga mleka«. Odkritje me je konceptualno povsem dotolklo:
sir je avstrijski, mleko slovensko, gre torej za avstrijski ali slo-
venski sir? Izdelava je resda avstrijska, tisto, kar sir šele nare-


   157   158   159   160   161   162   163   164   165   166   167